2018. sze 10.

Megtakarítási tippek a most építkezőktől

írta: Házépítők!
Megtakarítási tippek a most építkezőktől

Nagyon meglepő tippeket kaptunk, de mind reális, mert a most építkező csoporttagjainktól jöttek, akiknek az építkezés aktiválta az üzletember modult az agyukban, ez biztos. A legtöbbször említett tipp megkérdőjelezi az építkezés szükségességét.

41432760_316392675791735_190352512472055808_n_1.jpg

A Házépítők csoportunk tagjait kérdeztük meg, hogy milyen tippeket adnának saját tapasztalataik alapján azoknak, akik most kezdenek építkezni. A válaszokat téma szerint kategórizáltuk. Jó pár tippet többször is említettek, ezeket az ismétlődéseket kiszűrtük.

Alapvetően 3 típusú tipp jött, pénzügyi, szervezési és ellenőrzési. Aki még nem vágott bele az építkezésbe, annak talán érdemes lesz átgondolni azt a lehetőséget, amit a legtöbbször említettek a Házépítők (cikk végére tettük).

 

0.tipp: a terveket jól nézd át, vagy nézesd át költség és minőség szempontból is, ha nem értesz hozzá, akkor egy független műszaki ellenőrrel. Ezzel lehet talán a legtöbbet spórolni...

 

Pénzügyi tippek

1. Köss időben LTP-t, hogy ne kelljen annyi hitelt felvenni.

2. Tendereztess meg minden anyagot és kivitelezési munkát!

(+tipp a szerk.-től: minél több anyagot gyűjts össze, mert a nagyobb megrendelésre több kedvezményt kapsz. Az előzetes-részletes anyagkalkulációt a teljes házadra küldd el árajánlatkérésre legalább 3 helyre) 

3. A legjobb árajánlatból is alkudj, ne légy szívbajos, Te vagy a főnök

4. Vegyél át alapanyagot attól aki nemrég építkezett és rajta maradt

5. Rendelj webáruházból. Szög, csavar, vasalatok, vezetékek, kapcsolók, konektorok. Meglepően sokra van szükség. Jóval olcsóbb és általában ingyen kihozzák.

6. Mindent részletesen terveztess meg, mert a variálás sokba fog kerülni menet közben

 

Szervezési tippek

1. Minél több mindenbe folyj bele

2. Ha tudsz, minél több munkát csinálj meg Te

3. Tervezzés terveztess meg mindent a végsőkig utolsó felhasználási pontig; kapcsolókig, bútorokig, funkciókig, mindent milyen legyen az otthonod amiben élni szeretnél. Ha közben változtatsz az súlyos sźázezrekbe kerülhet. Mármint a variálás, nem az adott helyzetre történő komprumisszumos megoldások.

4. Mesterválasztás ténylegesen megtekintett referenciákkal csak

 

Ellenőrzési tippek

1. Mindent munkát, fázist személyesen is ellenőrizz le, hogy a terv szerint halad

2. Ha keveset tudsz lenni az építkezéseden, akkor fogadj meg egy független műszaki ellenőrt

3. A kövi mester vegye át a munkát. Pl a festő a kömüvestől. Utána nincs nyavajgás miért nem sima a fal

4. Legyél ott, többet hoz, mint bármi. Aminél végig ott álltam, sosem kellett utólag foltozgatni egy vagyonért

 

Az utolsó, legtöbbet említett tipp

Ne épíkezz, vásárolj inkább egy jó állapotú használt házat!

(szerk.: az építkezőkkel ezt leginkább az építőipar alacsony minősége, és a kivitelezők megbizhatatlansága mondatja. Mielőtt inkább használt vásárlás mellett döntesz, érdemes megnézni, hogy pénzügyileg is jobban jársz-e a vásárlás+felújítással. Ez most 2018-ban életszerűnek tűnik, ráadásul legalább 8-12 hónapot spórolhatsz a "teremtsünk új otthont" projekteden egy építkezéshez képest.

 

A Házépítők csoport vár Téged is, hogy ha érint az építkezés, felújítás. Nem maradsz egyedül a problémáiddal sem, a csoport aktív és segítőkész építkezőkből áll. Csatlakozz, KATT IDE!

 

borítókép: köszönet S.R-nek, a Házépítők csoport aktív tagjának, aki a saját építkezésén készítette

Szólj hozzá